9 Ocak 2008 Çarşamba

Lenin - Devrimin Babası

Lenin, 1922'de hastalandığından beri ülkeyi yönetemiyordu. Siyasal düşüncelerini belirtiyor ve ülkesinde ansızın baş gösteren değişmelere ilşkin eleştirilerini dile getiriyordu. Geri plana çekilmesiyle, Troçki ile stalin arasında iktidar mücadelesi başladı. Kızılordu'nun kurucusu, parlak kuramcı Troçki, Lenin'e yakındı.
Komünist Parti'nin genel sektereteri Stalin ise iktidara büyük ölçüde hazırlanmıştı. 1922'de Gürcistan'ın yeni anayasaya muhalefetini şiddet göstererek bastırdı. Lenin onu çok sert biçimde yargıladı ve görevden alacağını belirtti. Ancak kısa süre sonra Lenin tamamıyla felç oldu. 21 Ocak 1924'te öldüğünde Stalin'in diktatörlüğü için her şey hazırdı.

Lenin'in Ölümü:

Ölümü ülkede şok yarattı. Moskovalılar gruplar halinde dört gün boyunca ona karşı son görevlerini yerine getirdileri.
Ancak rejimin kurucusunun ölümüyle Stalin bir Lenin kültü oluşturdu. Stalin, Lenin'in cenaze törenini düzenledi. Kızıl meydan'da Lenin'in cesedinin korunacağı bir mozole yapılması düşüncesini ortaya attı. Petrograd'a Leningrad adı da Stalin'in isteğiyle verildi.
Lenin kültünün başrahibi Stalin, devrimin babasının tek mirasçısı oldu.

''YOLDAŞ LENİN,
size bir görev olarak değil, ruhumun derinliklerinden gelerek yazıyorum. Yoldaş Lenin, bu eziyetli görev yapıldı ve daha da yapılacak. Yol gösteriyoruz, yoksulları ve çıplakları giydiriyoruz.. Ama kuşkusuz bunun yanında hala bir çok bayağılık ve budalalık var... Yeryüzünden her türden namus yoksunu dolaşıyor ve bunlar dünyayı çepeçevre sarıyor....
Kulaklar, dalkavuk eden sekter bürokratlar, ayyaşlar... Kuşkusuz onların hepsini temizleyeceğiz. Ancak bu korkunç zor olacak. Yoldaş Lenin, bacasından duman tüten fabrikalarda, kar ve samanla kaplı kırlarda bizim düşünmemizi, soluk almamızı, mücadele etmemizi, yaşamamızı sağlayan senin yüreğin ve adındır. İşçilerin kitleler halinde yığılmasıyla, olayların birikmesiyle gün bitip gidiyor, acımasız bir karanlık başlıyor; oyunda ikimiz varız, ben ve Lenin: Beyaz duvarda bir fotoğraf...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder