1 Ocak 2008 Salı

Köle ve Kölelik

Köle:

Bir efendinin emrinde bulunan tutsak yada satın alınmış kişi veya gönüllü yada zorla sıkı sıkı ya bağımlı kılınmış kişiye köle denir. Özgür koşullarda bulunmayan ve birine kesin biçimde bağımlı olan kişiyede köle denir.

Aristotelese kölelik üzerine şöyle der:
'' Ne olursa olsun, doğa özgür ve kör olmak üzere ikiye ayırır insanları.., köleler için kölelik hem yararlı hem doğrudur'' '' Sonunda kölelerin kullanışıyla hayvanların kullanılışı bir birinden çok az değişiktir. Kölelerden ve evcil hayvanlardan beklediğimiz, yaşamın gereksinimlerini karşılayabilmekte bize bedensel güçleriyle yardım etmeleridir.''

Kölelik :

Köle olma durumu. Mutlaka bir yetkeye başeğmiş kişi yada kişilerin durumudur kölelik. Tamamen bir başkasına ait olmaktır. Kadın kölelere cariye denirdi. Savaşlarda ele geçirilen esirler, borcunu ödeyemeyeler, suç işleyenler köle pazarlarında köle olarak satılırlarda. Kölelik eskiçağ'ın temel yaşam biçimiydi, üretimde başlıca gücü kölelerin emeği sağlıyordu. M.S.l. yüzyıl kölelikte bir dönüm noktası oldu. Yeryüzündeki en büyük kölelik ayaklanması spartakus kölelik ayaklanasıdır.. Kölelğin verimsizliği karşısında azatlı kölelik kurumu yerleşti: efendi iyi çalışan kölesine belli bir yaştan sonra özgürlüğünü veriyordu. Azatlı kölelik sistemide pek tutmadı ve yerini serfliğe bıraktı. Kölelik eskiçağın yaşam biçimiyken serflikte ortaçağın yaşam biçimi olmuştur. Kölelik savaşı ancak XV. yüzyıl dolaylarında başlayabildi. Ortaçağ avrupasının önemli şehirlerinden ( Venedik, Cenova,Sicilya.) kölelik pazarları vardır. Serfliğin gelmesi kölelik sistemini tamamen bitirmemişti. 1807 de ingiltere'de köle ticareti yasaklandı ilk defa, ancak 1838'de kaldırılabildi. Fransa 1849, A.B.D. 1865'de, Osmanlı'da 1847 yılında kölelilğe son verildi.

Ayrıca : Kölelik konusunu işleyen wikipedia sayfasından faydalanabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder