9 Ocak 2008 Çarşamba

Şarlo - Sessiz Sinemanın Kahramanı

Şarlo hırsız, Şarlo polis, Şarlo asker, Şarlo itfaiyeci, Şarlo din adamı, Şarlo denizci v.b..... Bütün bunlar en büyük sinema sanatçılarından birinin güldürücü sinemayı halka sevdiren kişinin çeşitli görünümleridir.
''Charlie'' Chaplin, Londra'nın bir kenar mahallesinde, 16 Nisan 1889'da dünyaya geldi. Bir müzikhoş güldürü sanatçısının oğlu olarak başı boş ve yoksul bir çocukluk geçirdi. Sekiz yaşındayken babasının oyuncu topluluğuna giren sanatçı, bir Amerika Birleşik Devletleri turnesinde, sarhoş bir centilmeni pandomima yoluyla canlandırarak kendini gösterdi.
Giriştiği hokkabazlık gösterileri hep başarısızlıkla sona eren bir tipi canlandırması da ilgi çekti.

Sessiz Sinemanın Kahramanı:
Amerikan bürlesk sanatı'nın babası Mack Sennett, onu o zamanın büyük filim stüdyosu olan Keystone'a aldı. Böylece 1914 yılı, Chaplin'in sinemaya başlama yılı oldu. Sanatçı kısa zamanda sinema aktörlüğüne, senaryo yazarlığını, yönetmenliği ve yapımcılığı da ekledi.
1922'de uzun filimler dizisine başladı ve bunlarla ün kazandı. Toplam 80 filim çevirdi.
Şarlo tipi, bile bile gülünçleştirilmiş bir tiptir: melon şapka, kamış baston, yamuk takma bıyı, kocaman postallar, buruşuk bol pantolon, dar redingot ve yırtık yelek. Bunları tamamlamak üzere ördek gibi paytak bir yüryüş ve önüne geçilmez bir tekme yağdırma yeltenişi. :))
Şarlo'nun bütün ''komikliği'', bu görünüşündedir. Oyunları ve kurnazlıkları açıkca güldürmekle birlikte, çoğu zaman insanda gülme kadar acıma duygusu da uyandıran bu tip bizi şaşırtır. Şarlo daha da ileri gider. Kötülüğü, zayıflığı, yoksulluğu, kötülüğün eline düşen iyi niyet ve saflığın gülünçleşmesini, bireyin acımsız bir toplum tarafından ezilişini ortaya koymakta büyük bir başarı gösterir. Şarlo sadece bir güldürücü değil, aynı zamanda keskin bir eleştiricidir.
Sürekli gerçek bir başkaldırının kahramanı olmak için, bütün ''küçük'' insanların, yoksulların, baskı görenlerin, sevilmemişlerin sözcüsü durumdadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder