15 Aralık 2007 Cumartesi

Dostluk

İki kişi arasında duygu ve düşünce yakınlığı. Dostluk cinsellikle bağlantılı olmayışıyla aşktan ayrılır. Aşkta tutku, dostlukta anlayış geçerlidir. Dostluk genellikle aynı cinsten bireyle arasında geçerlidir. karşıt cinsten bireylerin dostluğu aşka dönüşmeyeeğilimlidir. Dostluğun temelinde elbet kafa ve yürek yakınlığı bulunacktır. Gene de bu yakınlık dostluğu bütünüyle açıklamaya yetmez.
**Montaigne dostluk için şöyle der: Onu neden sevdiğimi söylemem için beni zorlarlarsa, ancak şu yanıtla ortaya konulabilir bu; çünkü o odur, bende benim.'' Yakın akraba arasında en genel duygu yakınlığının dışında dostluğu andıran bir yakınlık kurulamayacağı düşünülür.
**Kant şöyle der: ''En yetkin biçiminde ele alındığında, dostluk, karşılıklı bir aşkla ve eşit saygıyla birbirine bağlanmış insanın birliğidir.'' Felsefe tarihinde dostluğu geniş çerçevede ilk olarak Aristoteles inceledi. Aristoteles dostluğun temeline ''iyilik'' kavramını yerleştirir. Dostlar birbirinin iyiliğini isterler. Bununla birlikte dostluk gibi görünen sevgi sevgiler vardır, bu tür sevgilerde iyilikten çok çıkarcılık sözkonusudur. Her sağlıklı sevgide iyilik bir zorunluluktur. Gerçek sevgi karşınızdakini kendimiz için değil de kendisi için secdiğimizde gerçekleşir. Aristoteles üç tür dostluk belirler: yarar dostluğu, zevk dostluğu, yetkin dostluk.
Aristoteles ''dostluk'' kavramını ''adalet'' kavramına bağlar. Filozofa göre sevmek paylaşmayı bilmektir. Sevdiğimizin insanın haklarını elde etmesini isteriz.
**Montaigne : ''Aşk beni dinginleştirdi ve dostluğun yol açtığı kötülükten kurtardır.''
**Madelaine de Scudery : ''Kısa zamanda aşktan kine geçilebilir. Aşktan ilgisizliğe geçildiği de olur. Dostluktan aşka da geçilebilir. Ama aşktan dostluğa geçilmesini anlamak kolay değildir.''
**Marguise de Sevigne: ''Büyük dostluk hiç bir zaman dingin değildir.''
**Hesiodos: ''Dostunu kardeşinle eşit kılma.''
**Pythagoras : '' Dostluk uyumlu bir eşitliktir.''
**Sokrates : ''İnsan koyunlarını dostlarından daha çabuk sayar.''
**Aristoteles : '' Çok dostu olmak, dostu olmamaktır.''
**Plautus: '' Dostları olmak zengin olmaktır.''
**Seneca: ''Dostları yalnız forumda ve senatoda aramak doğru olmaz.''
**Erasmus: ''Yeni dostlar edinirken eskileri unutma.''
**Francis Bacon: ''Dostlar zaman hırsızlarıdır.''
**La Roche foucauld: '' Dostlara güvenmemek, dostlarca aldatılmaktan daha utanç vericidir.''

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder