28 Aralık 2007 Cuma

Ütopya

Köken olarak olarak Yunanca "yok/olmayan" anlamındaki ou, "mükemmel olan" anlamındaki eu ve "yer/toprak/ülke" anlamındaki topos sözcüklerinden türemiştir.

Gerçeklikle ilgisi olmayan siyasal ve toplumsal düzen fikri. Ülküsel yaşam düzeni. Gerçekleşmesi mümkün olmayan tasarım. Bu terim ingiliz yazar Thomas Morus'un (1478-1535) 1516'da yayımlanan ve kısaca Utopia diye bilinen De optimo reipublicae statu deque nova insula Utopia adlı yapıtında gelmedir. Daha sonra ülküsel ve uygulanamaz devlet tasarımları getiren tüm yapıtla ''Ütopya'' diye nitelendirilmişlerdir. Bu yapıtların başında da Campanella'nın Civitas Solis ( Güneş Ülkesi) vardır. Thomas Morus Utopia'sında adaletli düzen düşleri kurar, bu arada özel mülkiyeti her türlü kötülüğün kaynağı olarak belirler. Thomas Morus'un tasarladığı Utopia adasında özel mülkiyet de paratılır. Utopia'lılar ürettiklerini ortak depolarda biriktirirler ve gerektiğinde kullanırlar. Bu adada tam anlamında demokratik bir yaşam düzeni vardır.
*A.France şöyle der : ''Ütopya her ilerlemenin ilkesidir, eskinin ütopyacıları olmasaydı insanlar bugün de mağaralarda sefil ve çıplak yaşıyor olacaklardı. İlk sitenin çizgilerini ütopyacılar çizdiler. İyiliğe açık gerçeklik genel düşlerden çıkar.''
Ünlü Filozofların Ütopyalarını okumak için Wikipedia sayfasını ziyaret ediniz

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder