22 Aralık 2007 Cumartesi

EUHEMEROS'ÇULUK - Felsefe

T-nrı'ların gerçekten yaşamış ve öldükten sonra yüceltilmiş kahramanlar olduklarını ileri süren Kyrene'li filozof Evhemeros'un öğretisi.
Aristippos"un Kirene (Kyrene) hazcılık okulunda eğitim alan Evhemeros'a göre bilgeliğin ön koşulu, boş inançlardan sıyrılmaktır.
Tanrılar, insanların saygı ve sevginin gelişmesi amacıyla ortaya çıktığını savunmuş. Bu sevgi ve saygı bazı insanları Tanrılık katına çıkardıklarını ve bu nedenle de bir çok Tanrı uydurduklarını savunmuştur. Euhemeros bu konudaki düşüncelerini bir gezi sırasında, romanlaştırıp anlatır ve bunun Hint Okyanusunda yer alan Penkhaia adasında ki bir tapınakta bulduğu bir yazıtta ortaya çıkardığını söyler.
İ.Ö. 300 yıllarında yaşamış olan Helenistik roman yazarı Romalı Ozan Ennius Euhemerus adlı yapıtıyla, Euhemeros"un bu düşüncesini Roma'da yaymıştr.

Kilise Babaları, Euhemeros'un görüşlerinden büyük ölçüde yararlanaraka, Putperestliği açıklamaya çalışmışlardır. Euhemeros haz ve us üzerine oldukça yoğun bir çalışma ve eğitim almıştır. Euhemeros'un düşüncesini daha sonradan İngiliz düşünür Herbert Spencer savunulmuştur.

Aristippos'da Sokrates'in öğrencilerindendir. Doğru yaşamak nedir? sorusuyla felsefesini geliştirmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder