29 Aralık 2007 Cumartesi

Yeni Yıl - Yılbaşı

Miladi takvimi kullanan kültürler tarafında kutlanan bir gündür. Yılbaşı Miladi takvimde 1 Ocaktır.
Müslümanların daha önce kullandığı Hicri takvimde yılbaşı muharrem ayının 1'inde gerçekleşir.
Musevilerde yılbaşına Roş-Aşana denir. Hamursuz Bayram’ında 163 gün sonra yılbaşı kutlanır.
Doğu Ortodoks Kilisesi ise 14 Ocak’ta kutlar. Bu tarih İsa'nın sünnet yıl dönüme de denk gelen tarihtir. Jülyen takvimine göre 1 Ocaktır.
Çin'de yılbaşı 21 Ocak ile 21 Şubat arasında kutlanır. Çin'de Yılbaşı önemli bir gündür.
İran takviminde yılbaşı 20 veya 21 Mart gününde kutlanır. Norous olarak anılır.
Tayland, Kamboçya ve Laos'da yılbaşı 13 Nisan'dan 15 Nisan'a kadar kutlanır.

Yeni yılı sadece öylesine bir gün ya da bir günlük sevinç diye kutlamaktan öteye gitmeliyiz. Yeni bir yılı yeniden var olma, geçmişte tekrarlanan hatalardan ders alma, yeni bir yılın başlangıcı ile açılan tertemiz bir sayfada; ''merhaba'' demeliyiz hayata.
Geçmişin sınırlarında kurtulup, geleceğe merhaba demek, yeni bir yılda daha sağlam adımlarla yürümek için yeni bir hayat planı oluşturmakla başlamalıyız hayata.

Yeni yıl için mutlaka bir hayat planı yapın. Bu yeni yılda plansız yola çıkmak; kaptansız, rotasız gemiye binmek gibidir. Nereye varacağınızı bilmeden gitmek belirsizliği sizi bilinmezliğe sürükleyecektir.
Yeni bir hayat planı hazırlamak en fazla 30 dakikanızı alacaktır. Yeni bir yılda yapmak istediklerinizi ve bu yapmak istediklerinizi gerçekleştirmek için nasıl bir yol izlemeniz gerektiğini kâğıda dökün ve bu plana sadık olun başarmak istiyorsanız. Başarmak zor bir iş değildir. Her hedefin bir kapısı vardır, he kapının bir anahtarı. Siz doğru zamanda, doğru anahtarı kullanarak kapıları açabilecek durumdasınız. Hiç bir insan aptal değildir, sadece ve sadece bilgisizlik ve disiplinsizlik vardır. Eğer yaptığınız bir planın gerçekleşmesini istiyorsanız; sadece istemekle kalmayın, onu yapın. Belki elinizde binlerce anahtar olacaktır. Sabırlı ve mantıklı bir şekilde o doğru anahtarı bulmaya çalışın. Sonunda o kapıya açacaksınız

Biz ölümlü canlılar olduğumuz halde ölümü düşünmeden yaşıyoruz. Çünkü çoğu kişi maddi ve manevi sorunları yüzünden zaman denen kavramı unutuyor ki zamanı bu kadar değersiz kullanabiliyor. Bir kaç yılı kalmış biri olarak düşününce, hayatınızı nasıl planlar ve nasıl yaşardınız? Belki o zaman hayatın gerçek manasını düşünmeye vaktiniz olacak. Zamanı bol bulduk ve bonkörce harcamayı bizden başka bir canlı daha da kötü kullanamaz.

Hayat kısa fakat insanlık adına bir şeyler vermek için yeterince zaman verdi Tanrı bize. Zaman konusunda şikâyet etmek hiç hakkımız değildir. Yaptığın ve yapacağın her şey sana verilmek üzere iyi veya kötü geri dönecektir ki hiç bir şey karşılıksız değil bu hayatta.

Hayat anlayamayacağımız derecede insanlığa sunulan bir armağandır. Onu iyi kullanın.
Ölüm yaklaşınca yanı başınıza o zaman anlayacaksınız hayatı --ki oda çok geç olmuş olacak.

Yeni bir yıl başlıyor... Her yeni yıl tertemiz bir sayfa demektir ki bu yeni yılda yepyeni bir başlangıç yapmanın vaktidir.

Yeni yılda hak ettiğiniz her şey sizin olacaktır. Mutlu ve huzurlu bir yıla başlamanız dileğiyle..

Not: Yılbaşı tarihleri için wikipedia sayfalarındaki bilgilerden faydalanılmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder