7 Aralık 2007 Cuma

Johann Wolfgang von Goethe

Alman Şair ve oyun yazarı olan Johann Wolfgang von Goethe; Frankfurt am Main’de 28 Ağustos 1749 yılında doğmuştur. Anne babası varlıklı aydın insanlardı. Büyük bir kütüphane ve resim koleksiyonu vardı ailenin. Kardeşi Charlotte ile bu evde büyüdüler.

Aydınlanma çağı’nın düşünceleri ile yetişen Goethe Latince, Fransızca ve Eski Yunan öğrendi. Fransa işgali altında bulunan Frankfurt’ta sergilenen Fransız tiyatrosu Goethe yi derinden etkilemiştir. Bu etki onun Fransa edebiyatına ilgi duymasına neden olmuştur.

1765 -1771 yılları arasında Leipzig ve Strasburg’da hukuk öğrenimini tamamladı. Hukuk öğrenimi gördüğü Leipzig de dönemin sanatçıları, edebiyatçıları ve arkeologlar ile tanıştı. Bu tanışma ile Eski Yunan sanatına hayranlığı da bu dönemde başladı. Gözlerini bir nesneye, bir insana bakıp geçmek yerine, onu daha doğru kullanmayı öğrendi. Sadece bakıp geçmek değil, baktığını görmeyi ve anlamayı öğrendi. Bir işe başladığı zaman, o işi en iyi şekilde götürmeyi ve en iyi şekilde bitirme gibi harika bir özelliği vardı. Leipzig’e gittikten üç yıl sonra 1768 yılında büyük bir hastalık geçirince evine dönmek zorunda kaldı. Bu dönüş onu iki yıl boyunca simya ve astrolojiye ile ilgilendi. İlk romantik yapıtı olan Goetz von Berlichingen’i 1773 yılında yayınladı. 1773–1775 yılları arasında Urfaust adını taşıyan eserini yayınladı. 1774 ve 1775 yıllarında Clavigo ve Stella adını taşıyan oyunları yazdı.

1774 yılında yayınlanan Genç Werthter’in Acıları (Die leiden des jungen Werther) adlı ilk romanı; anlatım ve coşkusu o kadar iyi tasvir edilmişti ki bu Goethe’ye büyük bir başarı getirdi.. Bu başarı onu evrensel bir üne kavuşturdu. Bu kitabı okumanızı tavsiye ederim. Okumakta zevk alacaksınızdır..

Genç Werthter’in Acıları adlı romanla, Alman Edebiyatı’nda Coşkun Akımı olarak bilinen yeni bir çığır açıldı. Bu yıllarda güzel eserler verildi Alman Edebiyatında.

Üzerinde en çok emek verdiği yapıtı Faust oldu. Nerdeyse ömrünü bu yapıta adadı. Ölümüne yakın bir zamanda yapıtını tamamlamıştı. Bu yapıt dünya tiyatrosunun önemli bir eseri oldu.

Dünya edebiyatına büyük katkılar sunan Goethe, doğa, felsefe, eğitim ile ilgili alanlarla da ilgilenmiştir.

Goethe 1775'te Weimar Dükü Karl August'un çağrısı üzerine Weimar'a gitti. Weimar’da tanışıp aşık olduğu Charlotte von Stein, Goetheyi etkilemişti. Charlotte von Stein’den esinlenerek çok güzel şiirler yazdı. Iphigenie Tauris (Iphiginei auf Tauris) ve Tarquato Tasso adlı yapıtlarındaki kadın kahramanların Charlotte’nin izleri taşır.

1786 yılında Weimar’dan ayrılarak İtalya’ya gitti. İtalya’da Eski Yunan ve Roma sanatını yakından tanıdı. 1794’te yazar Friedrich von Schiller'le tanışması, yaşam boyu sürecek bir dostluğu getirdi.

Goethe ve Schiller'in dört cilt tutan mektupları Alman Edebiyatının önemli eseri olur. Bu iki dost, Klasik Alman Edebiyatının önde gelen temsilcileri olurlar.

22 Mart 1832 yılında Weimar / Almanya da vefat eder.

Goethe toplumsal ve teknolojik ilerlemeye, insanlık erdemlerini yadsımadan doya doya yaşamaya inanıyordu.

Üçbin yıllık geçmişinin hesabını yapamayan insan günübirlik yaşayan insandır. ‘’Goethe’’

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder